Megalabi proovid sügisel

Kui oled perioodil 1. augustist 2023 kuni 30. juunini 2024 ostnud täiskoorma YaraMila või YaraBela väetisi, siis oled välja teeninud 3 tasuta mullaanalüüsi Yara laboris.

Yara

YaraBela ja YaraMila kampaania

Kui oled soetanud ajavahemikus 01.08.2023—30.06.2024 YaraBela ja YaraMila tooteid, saad saata oma mullaproove analüüsimiseks põhimõttel:

  • Iga ostetud koorem (25 t) YaraBela AXAN või SULFAN väetist = 3 tasuta mulla baasanalüüsi
  • Iga ostetud koorem (25 t) YaraMila Premium NPK väetist = 3 tasuta mulla ekstra analüüsi

Kas oled analüüsid juba tellinud? Vaata, kuidas seda teha


YaraVitaga tasuta leheproovid

Yara leheväetiste kampaaniaKui oled alates 31. augustist 2023 ostnud vähemalt 100 liitrit YaraVita väetist (v.a Universal Bio ja Bortrac), on sul õigus saada 3 TASUTA leheanalüüsi. Tegelikult kehtib YaraVita kampaania kuni 31. oktoobrini – jõuad veel otsustada.

Vaata kampaaniatingimusi


Miks leheproove teha?

Soovitame sügisel kindlasti leheproove teha.

Sügisene leheproovide võtmine võimaldab määrata, kas taimedel on kõik vajalikud toitained olemas või esineb mõne toitaine puudus. Saadud infole tuginedes jõuab veel sekkuda ning viimastes pritsimistes vajalikke väetisi lisada. Nii saab taimede talvitumisvõimet parandada. Näiteks mangaanipuudus sügisel võib vähendada odra talvekindlust ja saagikust isegi kuni 1/3 võrra. Õigeaegne puudusest teada saamine on sellisel juhul vaieldamatult kasulik.

Kui Megalab leheprooviga on määratud mõne kindla toitaine suur puudus, siis on soovitatav kasutada pikaaegse mõjuga ühe toitaine põhist vedelväetist (suspensioonkontsentraati), nagu näiteks YaraVita Mantrac Pro mangaanipuuduse või YaraVita Zintrac tsingipuuduse korral.

Leheproovide tegemine on soovitatav nii ilmastiku- kui muude riskide maandamiseks, aga samuti oma põldude paremaks tundmaõppimiseks. Analüüsi tulemused on kindlasti abiks paremate otsuste tegemisel uuel hooajal.


Kuidas lehti koguda?

Talirapsi leheproovid

Rapsil on õige aeg alustada proovide kogumist, kui taimedel on juba 4-5 pärislehte. Proovi jaoks tuleks koguda noorim täielikult väljaarenenud leht. Täpsema tulemuse tagamiseks võiks selliseid lehti olla umbes 60 tükki ühes proovis. Vali lehti mitte ainult kõige suurematelt ja ilusamatelt taimedelt, vaid ka veidi kasvus maha jäänud taimedelt – see tagab proovide võimalikult realistlikud tulemused.

Taliteraviljade leheproovid

Taliteraviljadel võiks proovi kogumise ajaks olla 4-5 lehte. Kuna teraviljade taimelehed on pigem väikesed, tuleks teraviljadelt koguda kuni 200 lehte. Arvesse tuleks võtta ka seda, et kõige parema tulemuse saamiseks ei tohiks 1-2 nädalat enne lehtede korjamist olla taimi pritsitud leheväetistega. Veelgi parem on, kui ka teistest taimekaitsetöödest on 4-5 päeva möödunud.

Loe Yara kodulehelt soovitusi leheproovide võtmiseks.


Toitainete puuduse ennetamine

Kui tahame juba sügisel näha hästi võrsuvaid ja tugevaid taimi, mis võimalikult hästi talvele vastu peaksid, tuleks taimi varustada oluliste toitainetega enne talvitumist. Just sügisene võrsumine on see, mis tagab korraliku saagi.

Kasvatatava kultuuri jaoks tuleks valida Yara poolt spetsiaalselt välja töötatud toodete seast, mis sisaldavad just sellele taimele vajalikke võtmeelemente:

Eriti olulisena toitainena saab välja tuua mangaani, mis parandab taimede talvitumist ja aitab kaasa võrsumisele. Yara Megalab leheanalüüsidest on selgunud, et mangaanipuudus on meie põldudel tihe nähtus. Seda eelkõige seetõttu, et kergete ja kuivade muldade korral võib taimedel olla seda sügisel mullast raske omastada.

Väetisetootja YARA

YaraVita Mancozini kasutamise kasuks räägib see, et andes taimedele võimaluse sügisel kasvuaja lõpuni omastada mangaani, kindlustame me end ka kevadise olukorra vastu, kui tihti pikk ja öökülmadega kevad ei lase varakult pritsiga toitaineid lisama minna. Seega on sügisel mangaani saanud põldudel lehtedes klorofülli tase tavaliselt suurem ning tänu sellele suudab taim kevadel natuke varem ja rohkem energiat koguma hakata, võrreldes sügisel nälga jäetud taimedega.

Generic placeholder image

Talivilja kahjurid

Keda kohtab sügiseti põldudel?

Prev Next