Täispiimaasendaja valimine
Täispiimaasendajate valik on väga laialdane ning keeruline on nende seast valida välja sobivaim. Kõigepealt on tarvis mõista, et tervelt lehmalt saadud piim on oma koostiselt vasikale sobivaim. Küsimus on pigem toorpiima käitlemises ja majanduslikus tasuvuses.
Täispiimaasendajate valikul pöörata tähelepanu eelkõige (tähtsuse järjekorras):
- lõssipulbri olemasolule ja sisaldusele
- taimsele proteiiniallikale ja selle sisaldusele
- rasva allikale ja selle sisaldusele.
Lõssipulbri sisaldus
Toorpiima valgust moodustab 80% kaseiinvalk ning 20% vadakuvalk. Kaseiinvalk kalgendub libedikus, mistõttu piima liikumise kiirus seedeorganites on aeglane ning toitainete omastamine täiuslikum. Vadakuvalgu liikumise kiirus on kordi suurem ja toitainete omastamine halvem. Sellest lähtuvalt on oluline, et vähemalt vasika esimesel elukuul sisaldaks täispiimaasendaja lõssipulbrit (kaseiinvalku) vähemalt 25%. Lõssipulbri sisaldus täispiimaasendajas mõjutab otseselt selle hinda - mida rohkem lõssipulbrit, seda kallim ja kvaliteetsem on toode.
Baltic Agro soovitab kasutada lõssipulbrit sisaldavat täispiimaasendajat kogu piimaperioodi jooksul, sest vasika juurdekasv on parem ning enamasti on juurdekasvu kilole tehtud kulutused väiksemad kui lõssipulbrita või väga väikse lõssipulbri sisaldusega täispiimaasendaja kasutamise puhul.
Taimsed proteiiniallikad
Taimseteks proteiiniallikateks on täispiimaasendajates enamasti hüdrolüüsitud nisuvalgu kontsentraat, nisujahu, sojaproteiini kontsentraat SPC 65 või SPC 50. Taimsed proteiiniallikad sisaldavad kiudu. Mida väiksem on kiu sisaldus, seda kergemini omastab organism toote. Premium/kõrgema-klassi täispiimaasendajad sisaldavad sojaproteiini kontsentraadi asemel hüdrolüüsitud nisuvalgu kontsentraati.
Rasvaallikad
Piimarasval on looduslikest rasvadest kõige mitmekesisem koostis: selles on esindatud umbes 400 erinevat rasvhapet. Pisut üle 10% on kergesti omastatavad rasvhapped, C4:0 – C10:0. Mida lühema süsiniku ahelaga on rasvhape, seda kergemini on see omastatav.
Täispiimaasendajates on enamasti rasva allikateks palmirasv ja kookosõli. Palmirasva koostises on valdavalt C16:0 rasvhapped. Kookosõli koostises on aga 14% C10:0, 45% C12:0 ja 17%, C14:0 rasvhappeid, mis teeb temast paremini omastatava rasvaallika kui palmirasva. Premium täispiimaasendajatele on iseloomulik kookosrasva ja palmirasva suhe 40:60.
Soovitused täispiimaasendaja valimisel
Eelpooltoodut arvestades soovitame jälgida, et täispiimaasendaja koostis vastaks järgmistele nõuetele:
Näitaja | Väärtus |
---|---|
Lõssipulbri osatähtsus | ≥ 25% |
Sojaproteiini kontsentraat | 0 |
Rasvaallikatest kookosõli | ≥ 40% |
Toorkiusisaldus | 0 |
Toorrasv | ≥ 17% |
Toorproteiin | ≥ 21 % |
Toortuhk | ≤ 9,5% |
Baltic Agro tootevalikust leiad:
- täispiimaasendaja Kalvostart Elite, mis vastab kõikidele eelpool toodud nõuetele
- täispiimaasendaja Kalvolac Profit, mis sisaldab lisaks hüdrolüüsitud nisuvalgu kontsentraatdile ka sojaproteiini kontsentraati.